Over Singel Uitgeverijen

Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep
Uitgeverij Athenaeum begon onder de naam Polak & Van Gennep in september 1962 en werd opgericht door Johan Polak en Rob van Gennep, die vier jaar later ook boekhandel Athenaeum aan het Amsterdamse Spui zouden openen.
De uitgeverij is gespecialiseerd in klassieke auteurs van alle tijden, zowel Nederlandse als vertaalde. De backlist bevat onder meer Canetti, Couperus, Dante, Elsschot, Erasmus, Gerhardt, Homerus, Joyce, Kafka, Machiavelli, Montaigne, Plato en Yourcenar. In de loop der jaren heeft Athenaeum een uitstekende reputatie opgebouwd met hoge kwaliteit non-fictie. Bestsellers zijn de boeken van Fik Meijer over de oudheid, Laat je hersenen niet zitten van Erik Scherder, De Boerenoorlog van Martin Bossenbroek en vertaalde werken van Tom Holland en Mary Beard. Athenaeum richt zich ook op boeken over religie en kunst en is de uitgever van de serie Elementaire Deeltjes.

Uitgeverij De Arbeiderspers
De Arbeiderspers (AP) vindt zijn oorsprong in de emancipatie van de arbeidersbeweging en werd in 1929 opgericht. De uitgeverij is een toonaangevende literaire uitgeverij van fictie en non-fictie, proza en poëzie, Nederlandstalige en vertaalde literatuur.
De Arbeiderspers publiceert bekende en gelauwerde Nederlandstalige auteurs als Abdelkader Benali, Marion Bloem, Anna Enquist, Maarten ’t Hart, Joke J. Hermsen, Arthur Japin, Ilja Leonard Pfeijffer, Christophe Vekeman en Christiaan Weijts, maar ook jongere auteurs als Charlotte Van den Broeck, Radna Fabias, Clarice M.D. Gargard, Lieke Kézér en Aafke Romeijn.
Voor wat betreft vertaalde literatuur is AP de trotse uitgever van onder anderen Paulo Coelho (’s werelds meest vertaalde auteur), Joan Didion, Jennifer Egan, Annie Ernaux, Louise Glück, Michel Houellebecq, Cormac McCarthy, Marilynne Robinson en Ferdinand von Schirach.
De Arbeiderspers is thuishaven van vooraanstaande literaire reeksen als Privé-domein, Open domein en Oorlogsdomein. Privé-domein, een prestigieuze en inmiddels meer dan 300 delen tellende reeks, bevat autobiografische teksten van auteurs als Gustave Flaubert, Ted Hughes, Margo Jefferson, George Orwell, Sylvia Plath en August Willemsen.
En ten slotte is AP de uitgeverij van overleden klassieke en andere grootheden als Louis-Paul Boon, S. Carmiggelt, Herman de Coninck, Patricia Highsmith, Clarice Lispector, Thomas Mann, Friedrich Nietzsche, Fernando Pessoa, Susan Sontag en Joost Zwagerman.

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
Op 1 januari 1837 vestigt Henricus Nijgh zich als boekhandelaar te Rotterdam. In december van dat jaar geeft hij zijn eerste boek uit en daarmee is ook een nieuwe uitgeverij geboren. Nijgh is een van de eerste uitgevers van Multatuli en maakt naam met uitgaven van grote buitenlandse schrijvers als Charles Dickens, Heinrich Heine, Alexandre Dumas en Victor Hugo. In 1864 verbindt H. Nijgh zich met W.N.J. van Ditmar en sinds 1 januari 1870 draagt de uitgeverij de naam van de beide firmanten.
Hiermee is Nijgh & Van Ditmar een van de oudste uitgeverijen in Nederland, maar een van de jongste van geest. Na een eeuw in Rotterdam, en een halve eeuw Den Haag, is de uitgeverij inmiddels meer dan een kwart eeuw in Amsterdam gevestigd. Het fonds staat bekend om klassieke Nederlandse auteurs, zoals J. Slauerhoff, Nescio en F. Bordewijk. In recente decennia is het verrijkt met schrijvers die een sterk gevoel voor realisme verlevendigen met humor en een onpretentieuze portie eigenaardigheid. Onder hen zijn Arnon Grunberg, Johannes van Dam, Lisette Lewin, Frans Pointl, Nicolien Mizee, Marja Pruis, Sylvia Witteman en Robbert Welagen. Daarnaast is er een groeiende auteurslijst van buitenlandse auteurs: Ann-Marie MacDonald, Amy Bloom, Caitlin Moran, Patrick deWitt en Sarah Waters.
Nijgh & Van Ditmar neemt de zogenaamde lichte cultuur zwaar en andersom. In het fonds krijgen auteurs ruim baan voor bijzondere biografische projecten. De non-fictie lijst bevat daarnaast onderwerpen uiteenlopend van popcultuur tot culturele geschiedenis. Meer dan 175 jaar na oprichting hoort Nijgh & Van Ditmar tot de toonaangevende literaire uitgeverijen van Nederland, met een gevarieerd fonds van literatuur, biografieën, onderzoeksjournalistiek, muziekgeschiedenis en cabaret.
In 2018 is het fonds uitgebreid met een culinaire lijn: Nijgh Cuisine. Onder deze naam worden vooraanstaande kookschrijvers uitgegeven, zoals Yvette van Boven, Onno Kleyn, Alice Waters en Joris Bijdendijk.

Uitgeverij Querido
Emanuel Querido (1871-1943) verstuurde in augustus 1915 een circulaire waarin hij met trots melding maakte van de oprichting van Em. Querido’s Uitgeversmaatschappij. Nederlandse en vertaalde literatuur en van politieke betrokkenheid getuigende non-fictie bepaalden de eerste jaren zijn fonds.
Na de machtsovername door Adolf Hitler in 1933 richtte Emanuel Querido in Amsterdam Querido Verlag op, met de Duitse uitgever Fritz Landshoff als directeur. Onder Landshoffs leiding zou Querido Verlag zich ontwikkelen tot een belangrijke Exil-uitgeverij, waar boeken konden verschijnen van voornamelijk Duitse auteurs die in Duitsland niet meer mochten publiceren.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Emanuel Querido om het leven gebracht. Na de bevrijding herrees een uitgeverij die de naam van de stichter waardig was. Em. Querido’s Uitgeverij richtte zich op het uitgeven van Nederlandse literatuur, maar enige jaren geleden werd opnieuw een begin gemaakt met het uitgeven van vertalingen en non-fictie. Querido is de uitgever van uiteenlopende auteurs als Thomas Rosenboom, Leonard Nolens, Gustaaf Peek, Marente de Moor, Jamal Ouariachi, A.F.Th. van der Heijden, K. Schippers en Anne Vegter. Ook het werk van auteurs als Hella S. Haasse, Bernlef, Frank Westerman (Querido Fosfor), Doeschka Meijsing, en Frans Kellendonk vindt onderdak bij Querido.
Querido Kinderboeken maakt deel uit van Singel Uitgeverijen en is verbonden met het literaire fonds van boeken voor volwassenen in Em. Querido’s Uitgeverij. In 1971 verscheen Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt bij Querido. Die uitgave markeert het begin van een kinderboekenfonds dat zich heeft ontwikkeld tot het meest vooraanstaande in ons taalgebied. Met vele bekende en bekroonde Nederlandse en buitenlandse auteurs en illustratoren die zowel kinderboeken als boeken voor volwassenen maken, zoals Anna Woltz, Toon Tellegen, Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp, Guus Kuijer, Joke van Leeuwen, Edward van de Vendel, Marjolijn Hof, Benny Lindelauf, Annet Schaap, Shaun Tan, Nicola Yoon, Fleur van der Weel, Marit Törnqvist, Hans en Monique Hagen, David Almond, Leo Timmers, Marije Tolman, Simon van der Geest, Bart Moeyaert en vele anderen!

Uitgeverij Volt 
Volt werd in 2007 opgericht en is in korte tijd uitgegroeid tot een succesvolle uitgeverij. Bekende thrillerauteurs zijn Arnaldur Indridason, Unni Lindell, Nele Neuhaus, Viveca Sten, Annet de Jong en Hilde Vandermeeren. Daarnaast geeft Volt romanschrijvers uit als Elia Barceló en Fredrik Backman. De uitgeverij is ook belangrijk in genres als SF en Fantasy (Hugh Howey, Daniel H. Wilson, Natalie Koch). Met het uitgeven van de zeer populaire James Dashner is Volt in YA gestapt. We leggen ons inmiddels ook toe op non-fictie. Het eerste grote succes daarbinnen is De Wolf van Wall Street.
Sinds 2018 is uitgeverij Volt ook met veel plezier kinderboeken gaan uitgeven. Volt Kinderboeken biedt een veelzijdige selectie aan kinderboeken, van grappige en lieve prentenboeken tot spannende zelfleesboeken en ontroerende young adults. In haar fonds heeft Volt Kinderboeken zowel geliefde Nederlandstalige auteurs als Fiep Westendorp, Francine Oomen, Erik Scherder en Olav Mol, als buitenlandse auteurs als Jacqueline Woodson, Rachael Lippincott en Zanib Mian.

Uitgeverij De Geus
Uitgeverij De Geus (opgericht door Eric Visser) is al sinds 1983 één van de vooraanstaande en spraakmakende literaire uitgeverijen in Nederland. Tot het fonds, waarbinnen naast Nederlandse en vertaalde literatuur ook non-fictie en spanning verschijnt, behoren (internationaal) bekende auteurs als Karl Ove Knausgård, Esther Gerritsen, James Baldwin, Naomi Klein, Jaap Robben, Olga Tokarczuk, Kristien Hemmerechts, Bernardine Evaristo, Alfred Birney, Annelies Verbeke, Colm Tóibín en vele anderen. De Geus staat voor literatuur die ertoe doet en die zich kenmerkt door diepgang en maatschappelijke betrokkenheid. Al vanaf het eerste begin stond diversiteit bij De Geus hoog in het vaandel: De Geus streeft ernaar een gelijk aantal vrouwelijke als mannelijke auteurs uit te geven, en geeft mensen een stem die elders niet gehoord worden. Literaire kwaliteit is daarbij leidend. De Geus is dan ook bijzonder trots op de vele Nobelprijswinnaars in het fonds. De naam De Geus refereert aan de kenmerkende eigenschappen van de uitgeverij: daadkracht, onafhankelijkheid en de wil betrokken te zijn bij wat mensen beweegt.
De Geus is voorjaar 2016 geland in Amsterdam bij Singel Uitgeverijen en blijft daar eenzelfde koers varen, met een nieuw elan, maar met even brede en nieuwsgierige blik op de wereld.
Uitgeverij Conserve, vanaf 1 januari 2019 onderdeel van Singel Uitgeverijen, is in 1983 opgericht door Kees de Bakker. De uitgeverij is mede vernoemd naar de debuutroman Conserve van Willem Frederik Hermans. De eerste uitgave was Leef de dag van Eline van Haaren. Naar haar is de poëzieprijs vernoemd die vijfjaarlijks is uitgereikt, waarvan de laatste winnaressen in 2008 Ester Naomi Perquin, in 2013 Kira Wuck en in 2018 Mieke van Zonneveld waren. Bij uitgeverij Conserve verschenen met name historische romans over de Middeleeuwen maar ook over de vroegere kolonies en boeken van correspondenten. Belangrijke auteurs die bij Conserve publiceerden zijn Hanny Alders, Margriet Brandsma, Philip Freriks, Peter d’Hamecourt, Dumani Mandela, Cynthia McLeod, Han Thomas, Pauline Vijverberg en Andrea Vreede. De boeken van uitgeverij Conserve verschijnen bij Singel onder de imprints De Geus-Conserve of Volt-Conserve.