Pauline Broekema

Pauline Broekema (Groningen, 29 juni 1954) is journalist en schrijver. Ze groeide op in de stad Groningen. Direct na de middelbare school koos ze voor de journalistiek. Sinds 1984 is ze redacteur-verslaggever bij NOS Nieuws. Taetske Pauline Broekema is getrouwd en moeder van drie kinderen.

Haar laatste boek is Het Boschhuis, dat in 2014 bij de Arbeiderspers verscheen. Van de lovend besproken familiekroniek zijn inmiddels ruim tienduizend exemplaren verkocht. Het NRC Handelsblad noemde het “dramatisch en meeslepend”, De Telegraaf vond het: “met veel inlevingsvermogen geschreven”, Trouw oordeelde: “Met haar stijl en gevoel voor detail weet Broekema aangrijpende beelden uit de geschiedenis tevoorschijn te toveren.”

Bij de Arbeiderspers verscheen eerder Benjamin. Een verzwegen dood, over een joodse gemeenschap op het platteland. Dit boek was mede aanleiding voor het Comité 4 en 5 mei om Broekema te vragen in 2013 de voordracht te houden in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking op de Dam.

Momenteel werkt Pauline Broekema aan Het uiterste der zee, dat wederom bij De Arbeiderspers zal verschijnen.

www.paulinebroekema.nl
Twitter: @paulinebroekema
Facebook: paulinebroekema

Foto: Jörgen Caris

Foto: Merlijn Doomernik