Fleur Bourgonje

Fleur Bourgonje werd geboren in 1946 in Achterveld. Haar vader en grootvader waren daar hoefsmeden, haar moeder dreef een winkel in huishoudelijke artikelen en ijzerwaren. In 1968 vertrok ze naar Parijs, eind 1970 naar Zuid-Amerika. Ze woonde tijdens de regeringsperiode van Salvador Allende in Chili, daarna in Argentinië, tot ook daar een militaire staatsgreep een eind aan haar verblijf maakte. Eind 1976 vestigde ze zich in Venezuela (Carácas en Mérida). Gedurende deze jaren bereisde ze heel Midden- en Zuid-Amerika, van Cuba tot Patagonië tot het Paaseiland.
In de Argentijnse jaren studeerde Bourgonje aan de School voor Sociale Psychologie en Psychoanalyse en bleef, net als vanuit Chili, schrijven voor Nederlandse bladen, voornamelijk De Groene Amsterdammer. In Venezuela ging ze over op het schrijven in het Spaans. Ze werd medewerkster van het culturele bijvoegsel van de krant El Nacional. Uitgeverij El Ateneo, Cáracas, publiceerde in 1980 haar boek La Luna se desangra por el otro costado, een studie over het verband tussen armoede en prostitutie van vrouwen in Venezuela.

Eind 1980 keerde Bourgonje met haar vijfjarige dochtertje terug naar Nederland. Ze schreef met regelmaat in De Groene Amsterdammer over poltiek en culturele onderwerpen en had enkele jaren een column op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Ondertussen maakte ze lange reizen door Zuid-Europa, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Australië en schreef daar verhalen en reisreportages over.

In 1985 kreeg ze in Nederland bekendheid met Spoorloos, een bundeling verhalen die zich afspelen tegen de Zuid-Amerikaanse achtergrond van die jaren: militaire dictaturen en het verzet ertegen.
Naast romans, verhalen en dichtbundels schreef ze voor de componist Louis Andriessen het libretto Flora Tristan (1990), een in drie talen geschreven tekst over het leven van de Frans/Peruaanse strijdster voor vrouwenrechten Flora Tristan (1803 – 1844). Over de Mexicaanse dichteres Sor Juana Inez de la Cruz (1651 – 1695) maakte ze een hoorspel Het hoofd is vruchtbaarder dan de schoot dat in 1992 door de IKON werd uitgezonden.

Voor haar hele oeuvre ontving Fleur Bourgonje de Betje Wolffprijs, een prijs die iedere vijf jaar wordt toegekend aan een schrijfster die in haar werk blijk geeft van een grote maatschappelijke betrokkenheid.

© Foto: Petra van Vliet

Foto: Petra van Vliet